Naujiena

Sveika dar niekada nebuvo taip skanu

2019 10 22

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad netinkama, nepalanki sveikatai mityba neigiamai įtakoja gyventojų lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai, cukrinis diabetas ir kitų vystymąsi bei didina gyventojų mirtingumą. Dėl netinkamų maitinimosi įpročių, per didelio gaunamo energijos kiekio, sumažėjusio fizinio aktyvumo ir kitų veiksnių įtakos Europoje,  sparčiai daugėja antsvorį turinčių ir nutukusių tiek vaikų, tiek suaugusiųjų, ir šią problemą Pasaulio sveikatos organizacija  jau įvardija kaip „globalinę epidemiją“.
Spalio 17 dieną Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kvietė visus norinčius į praktinį maisto gaminimo užsiėmimą "Sveiko maisto idėjos....Ką įdėti į mokinio priešpiečių dėžutę". Užsiėmimus vedė "GOOD FOOD STUDIO"  įkūrėjos ir mokytojos Aistė Švetkauskė ir Giedrė Ruginytė - Čepienė. Aistė yra baigusi sveiko maisto gaminimo kursus Londone Leiths mokykloje, taip pat studijavusi Florencijoje Inno Gastro molekulinio maisto subtilybes ir dalyvavusi daugelyje kitų mitybos žinių gilinimo projektuose. Šiandien ji – ir sveikesnių receptų autorė, edukacinių kursų mokytoja, įkvėpėja. Vyko trys užsiėmimai. Per valandos trukmės užsiėmimą galima buvo pamatyti kaip gimsta keturi užkandžiai ir du desertai, visa tai paragauti. Visi pagaminti patiekalai tai naujos ir sveikesnės idėjos užkandžių dėžutei. Gamindamos užkandžius, merginos papasakojo apie tai kaip išsirinkti sveikesnį aliejų, ką geriau naudoti sviestą ar aliejų. Atsakė į užsiėmimo dalyvių klausimus: ar sriubą sveika valgyti ir kokia bus sveikatą stiprinanti sriuba, o kokia - tik tiesiog sriuba. Supažindino su gausybe prieskonių, kurie ne tik kvepia ar priduoda įdomesnį poskonį maistui, bet dar ir labai sveika mūsų organizmui. Išgirdome kur ir kaip naudoti ciberžolę, cinamoną.
Taigi dar kartą įsitikinome, kad sveikas maistas yra ir greit pagaminamas ir nebrangus ir labai skanus.

Visuomenės sveikatos specialistė

Audronė Petraškienė


Paskutinį kartą redaguota: 2019-10-22 10:19
Prenumeruokite naujienlaiškį ir visas naujienas sužinokite pirmi